Prima Pagina Stiri De ce pierd firmele procesele cu angajatii - Partea a II-a
Cautare
Categorii

De ce pierd firmele procesele cu angajatii - Partea a II-a

 

4. Lipsa oricarei forme a deciziei de sanctionare disciplinara - 11%

11% dintre deciziile de sanctionare disciplinara au fost anulate deoarece la emiterea acestora angajatorii nu au respectat niciuna din prevederile legale cu privire la forma acestor decizii, incalcand prevederile art. 252 din Codul muncii, care reglementeaza termenul, continutul si comunicarea deciziei de sanctionare disciplinara.

5. Neindicarea textelor legale incalcate de salariat - 8%.

Deciziile de sanctionare emise de angajator trebuie sa precizeze prevederile din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat. In 8% din cazuri, nerespectarea acestei obligatii prevazuta de art. 252 alin. 2 lit. b) a dus la anularea de catre instanta a deciziilor de sanctionare disciplinara.

6. Neprecizarea motivelor pentru care au fost respinse apararile salariatului - 6%.

In 6% din deciziile anulate, angajatorii nu au precizat motivul pentru care au respins apararile salariatului (art. 252 alin. 2 lit. c), chiar daca celelalte aspecte ale deciziei au fost corect prezentate.

7. Emiterea deciziei de sanctionare in perioada in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca - 1%.

1% din deciziile de concediere ale angajatorilor au fost anulate pe motiv ca acestea au fost emise pe durata incapacitatii temporare de muncă a salariatului (pentru cei aflati in concedii medicale).

8. Necomunicarea deciziei salariatului - 1%.

In 1% din cazuri motivul pentru care angajatorii pierd procesele cu salariatii il reprezinta faptul ca angajatorii au uitat sa comunice aceasta decizie angajatilor. Codul muncii spune ca decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii (art. 252 alin. 3).

9. Neindicarea instantei competente - 1%.

Tot 1% din deciziile de sanctionare disciplinare emise de angajator sunt anulate de instanta de judecata pentru ca in decizie nu a fost indicata instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata (art. 252 alin. 2 lit. f).

Instanta are obligatia de a cerceta din oficiu daca actul de sanctionare disciplinara respecta sau nu conditiile de legalitate impuse de Codul muncii, respectiv conditiile de forma si conditiile de termen in emiterea deciziei si in aplicarea sanctiunii. Anularea deciziilor de sanctionare disciplinara pentru motivele enumerate, in special pentru nerespectarea conditiilor de forma, creeaza o aparenta injustitie, care insa este cauzata tot de angajatori, care nu respecta prevederile legale cand vor sa concedieze angajatii pe motiv de sanctiune disciplinara. Angajatorii trebuie sa fie extrem de atenti la modul in care fac o disponibilizare sau desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, altfel ii platesc pe salariati sa stea acasa.

Sursa: www.zf.ro

 

De ce pierd firmele procesele cu angajatii - Partea I

 

Taguri: fisa postului  fisa protectia muncii  regulament intern  roi  rof  codul cor  codul muncii  regulament de organizare si functionare

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie