Prima Pagina Stiri De ce pierd firmele procesele cu angajatii - Partea I
Cautare
Categorii

De ce pierd firmele procesele cu angajatii - Partea I

 

Mai mult de jumatate dintre procesele cu salariatii in conflictele de munca privind desfacerea disciplinara a contractului de munca sunt pierdute in instanta de catre angajatori. In perioada 2008-2010, din cele 5.000 de procese pe dreptul muncii, 79% dintre procese au fost pierdute de angajatori, potrivit unei analize realizate de Costel Gilca, avocat specializat in dreptul muncii.

In ceea ce priveste motivarea instantei in anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu desfacerea contractului de munca emisa de angajator, doar o foarte mica parte o reprezinta nevinovatia salariatului, respectiv 6%. In cele mai multe cazuri, anularea de catre instanta judecatoreasca a deciziei angajatorului s-a facut pe motiv ca angajatorul nu a respectat conditiile de forma si procedura impusa de Codul Muncii.

Erorile angajatorilor in aplicarea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca care au dus la anularea deciziei de concediere

1. Nedescrierea faptei - 22%

Art. 252 alin. 2 prevede, sub sanctiunea nulitatii absolute, continutul deciziei de sanctionare, precizand chiar la lit. a) obligatia descrierii faptei care constituie abatere disciplinara. Nerespectarea acestei conditii de forma a dus la anularea deciziei de sanctionare disciplinara in 22 % din cazuri. Aceasta cerinta presupune nu numai descrierea detaliata a actiunilor ori inactiunilor salariatului care contravin disciplinei muncii, dar si indicarea tuturor imprejurarilor care permit salariatului, dar si instantei, sa localizeze in timp si spatiu respectivele fapte, precum si sa perceapa modalitatea concreta in care au fost efectuate. Indicarea datei savarsirii faptelor este imperativ necesara, cata vreme art. 252 alin. 1 Codul muncii prevede aceeasi sanctiune de nulitate absoluta pentru emiterea unei decizii de sanctionare disciplinara pentru fapte savarsite cu mai mult de 6 luni in urma.

2. Lipsa cercetarii disciplinare prealabile - 17%

In 17% dintre cazuri, judecatorii au anulat deciziile de sanctionare ale angajatorilor pentru ca nu s-a efectuat cercetarea disciplinara prealabila sau au efectuat-o, dar gresit. Cercetarea prealabila este o conditie obligatorie impusa angajatorului, cu exceptia aplicarii sanctiunii avertismentului scris (art. 251 alin. 1 Codul muncii). Cercetarea disciplinara prealabila trebuie efectuata inainte de emiterea deciziei de sanctionare si trebuie sa respecte prevederile legale: convocarea in scris a salariatului, dreptul salariatului de a formula si sustine aparari in favoarea sa, dreptul salariatului de a fi asistat, la cerere, de un reprezentant al sindicatului etc. (art. 251 alin 2-4 Codul Muncii).

3. Prescrierea faptei - 12%

Potrivit Codului muncii (art. 252), "angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forms scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei". Angajatorii pierd procesele cu angajatii si pentru ca emit deciziile de sanctionare disciplinara dupa expirarea termenului legal.

Sursa: www.zf.ro

 

De ce pierd firmele procesele cu angajatii - Partea a II-a

 

Taguri: regulament de organizare si functionare  codul muncii  codul cor  rof  roi  regulament intern  fisa protectia muncii  fisa postului

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie