Prima Pagina Stiri Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila amanata
Cautare
Categorii

Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila amanata

 

Se amana si schimbarea denumirii societatilor comerciale

Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila prevede ca "societatile comerciale" devin „societati”. Denumirea persoanei juridice, cel mai puternic atribut de identificare al societatii, este element obligatoriu la infiintarea acesteia si se stabileste prin actul constitutiv. Astfel, implementarea acestei prevederi implica modificarea actului constitutiv al firmei.

Conform textului de lege la articolul 79 din Legea nr. 76/2012, se precizeaza ca:

 "In termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma “societate comerciala” sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul “societate”.

Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare."

Conform noilor prevederi legale, societatile comerciale trebuie sa se prezinte, incepand cu data intrarii in vigoare a acestor prevederi legale, la oficiile registrului comertului in raza caruia isi au sediul, pentru a inlocui din denumirea firmei sintagma „societate comerciala” cu termenul “societate”, termenul limita pentru indeplinirea acestei obligatii legale fiind de 2 ani. Inregistrarea mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare.

Prin Legea 76/2012 se propusese ca noul Cod de procedura civila sa intre in vigoare la data de 1 septembrie 2012. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 44/2012 privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea an aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 606, din 23 august 2012, a fost amanata intrarea in vigoare a Legii 134/2010 pana la data de 1 februarie 2013. Guvernul a explicat in expunerea de motive ca prorogarea termenului este necesara deoarece pentru reusita reformei este extrem de importanta pregatirea temeinica a intrarii in vigoare a noii reglementari: asigurarea fondurilor necesare, a resurselor umane, a infrastructurii, asimilarea legislatiei de catre profesionistii dreptului.

Potrivit art. 82, Legea nr. 76/2012 intra in vigoare la aceeasi data prevazuta pentru intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Astfel, amanarea prevazuta in OUG nr. 44/2012 are drept urmare si amanarea obligatiei de schimbare a denumirii societatii in cazul in care aceasta are in denumire sintagma "societate comerciala".

 

 


Taguri: modele de contracte  statut SRL  taxe registrul comertului
Efectul noului Cod de Procedura Civila si denumirea societatilor comerciale - schimbarea numelui
La 1 septembrie 2012 vor intra in vigoare Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedura Civila, cat si Codul de... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie