Prima Pagina Stiri Modificarea plafonului de TVA
Cautare
Categorii

Modificarea plafonului de TVA

 

Potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene, Romania este autorizata pentru a mari plafonul de scutire in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata de la 35.000 euro la 65.000 euro.

In prezent, potrivit art. 152 alin (1) Cod Fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de scutire de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii rotunjit la urmatoarea mie (3,4 lei), poate aplica regimul special de scutire pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform Codului Fiscal art. 143 alin (2) lit. b).

Comisia Europeana agreeaza si si-a dat acordul pentru ca Romania sa poata aduce modificari Codului Fiscal, modificari ce privesc firmele neplatitoare de TVA. Astfel, plafonul pentru incadrarea in categoria neplatitorilor de TVA va fi ridicat de la 35.000 euro la 65.000 euro. Cursul de schimb pentru calculul plafonului este cel stabilit de BNR pentru data aderarii Romaniei la UE, in 1 ianuarie 2007. Asta inseamna ca noul plafon ar putea fi de circa 220.000 lei, de la 119.000 de lei cat este in prezent. Valoarea practica a plafonului de scutire la rata actuala de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.

Un plafon mai ridicat pentru regimul special destinat intreprinderilor mici constituie o masura de simplificare, deoarece ar putea reduce semnificativ obligatiile celor mai mici societati in ceea ce priveste TVA, regimul special respectiv fiind in acelasi timp optional pentru persoanele impozabile. Ca efect global, se asteapta ca prezenta masura  sa amelioreze nivelul general de respectare a obligatiilor privind plata TVA.

Pentru aplicarea noului plafon de scutire vor trebui implementate modificari in Codul Fiscal si norme metodologice. Decizia Consiliului Uniunii Europene a fost adoptata la 26 martie si publicata in 30 martie 2012 in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noul plafon se aplica pana la data intrarii in vigoare a unei directive de modificare a plafonului cifrei de afaceri pana la nivelul caruia persoanele impozabile pot beneficia de scutire de la plata TVA sau pana la 31 decembrie 2014, daca intrarea in vigoare a directivei sus-mentionate este ulterioara acestei date.

Ce inseamna practic firma neplatitoare de TVA?

Avantaje:

- factura fara TVA, ceea ce face ca serviciul dumneavoastra sa fie mai ieftin automat cu valoarea TVA-ului (24% brut);

- scapati de bataia de cap a declaratiilor cu TVA-ul (serviciile de contabilitate vor costa mai putin);

- birocratia aferenta este mai mica (de exemplu, la controalele ANAF).

Dezavantaje: nu va puteti recupera de la stat TVA-ul platit pentru toate produsele cumparate.


Taguri: anaf  cod fiscal  TVA  consultanta fiscala  contabilitate firma  infiintare firma
Platitor de TVA sau Neplatitor de TVA?
Aceasta este o decizie foarte importanta avand in vedere cota de tva de 24%. Dupa infiintarea unui SRL/PFA/II/IF veti putea opta pentru a fi Platitor de TVA... mai mult
TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie... mai mult
TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie


Ultimele pagini vizualizate
1. Modificarea plafonului de tva