Prima Pagina Stiri Plata TVA la incasarea facturii
Cautare
Categorii

Plata TVA la incasarea facturii

 

La inceputul acestei saptamanii Guvernul a anunutat un plan de masuri pe care intentioneaza sa le discute cu delegatia FMI, care va sosi in Romania dupa referendum. Planul contine 5 masuri pentru redresarea economiei:

1. Plata TVA la incasarea facturii

 In prezent, legislatia cu privire la TVA prevede ca firma sa plateasca TVA imediat dupa emiterea facturii, indiferent daca cumparatorul a platit sau nu factura. Totodata, cumparatorul are dreptul sa deduca TVA doar pe baza facturii, chiar daca nu a platit-o. Cele mai mari probleme apar atunci cand exista perioade mari intre mometul emiterii facturii si mometul incasarii facturii de catre furnizor sau, chiar si mai rau, atunci cand firma se confrunta cu neincasarea facturii. In acest caz, vanzatorul are o problema cu taxa pe care trebuie sa o plateasca autoritatilor, in timp ce cumparatorul deduce TVA fara sa-si plateasca facturile.

 

Mai multe informatii despre rambursarea TVA si decontul TVA - Declaratia 300 aici:

>>> Rambursarea TVA

>>> Decontul TVA - Declaratia 300

Masura propusa prevede ca firmele sa plateasca TVA numai dupa ce si-au incasat facturile si, in mod corespondent, o companie isi va putea deduce TVA abia dupa ce isi plateste furnizorii. Plata TVA la incasarea facturii aduce, in mod cert, anumite avantaje. "Aceasta masura ar putea sa aduca o gura de oxigen pentru firmele care au probleme cu lichiditatile, iar în cazul IMM-urilor ar putea face chiar diferenta dintre faliment si continuarea activitatii", a declarat premierul Victor Ponta.

Plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar este o masura care va influenta direct activitatea a 92% din firmele active.

2. Cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50% pentru stimularea investitiilor inovative si crearea de locuri de munca in industrii cu valoare adaugata mare.

3. Eliminarea contributiilor de asigurari sociale la Fondul de Sanatate, pensii, somaj pentru toti intreprinzatorii care angajeaza persoane aflate in somaj si care au varsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani. Aceasta eliminare a contributiilor va functiona pe termen de un an, cu conditia mentinerii ca angajat pe inca un an suplimentar de catre firma.

4. Scutirea de la plata penalitatilor pentru debitorii statului pentru obligatiile de plata achitate in perioada 1.09.2012 - 31.12.2012, masura ce vizeaza sprijinirea firmelor cu dificultati financiare temporare.

5. TVA eligibil la decontare pentru proiectele finantate din fonduri europene, masura extrem de mult solicitata de catre organizatiile neguvernamentale, fundatii, institutii care nu sunt inregistrate ca platitori de TVA si care acceseaza fonduri europene.

Aceste cinci masuri sunt masuri pe termen scurt pe care Guvernul intentioneaza sa le ia rapid, pentru a sprijini in aceste zile si in aceasta perioada cresterea economica si crearea locurilor de munca.


Taguri: contributie CASS  contributii CAS  infiintare firma  contabilitate firma  consultanta fiscala  scutire TVA  TVA  cod fiscal  anaf
TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie... mai mult
TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal... mai mult
TVA
Va multumesc pt.raspunsul dat,dar cred ca am omis a va mentiona ca ambele persoane juridice impozabile sunt inscrise in ROI si detin un cod valabil de TVA. mai mult
noul plafon TVA
Am inteles ca s-a marit plafonul dupa care o firma devine platitoare de TVA. De cand este in vigoare aceasta hotarare si se aplica la cifra de afaceri de anul... mai mult
noul plafon TVA
Potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene, Romania este autorizata pentru a mari plafonul de scutire in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie


Ultimele pagini vizualizate
1. Plata tva la incasarea facturii