Prima Pagina Stiri Reguli de aplicare pentru sistemul TVA la incasare - partea a III-a
Cautare
Categorii

Reguli de aplicare pentru sistemul TVA la incasare - partea a III-a

 

Metoda de calcul a TVA

Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, care devine exigibila la incasare, fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta aplicandu-se urmatorul mecanism de calcul pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100 / 124, in cazul cotei standard, si 9 x 100 / 109 ori 5 x 100 / 105, in cazul cotelor reduse.

 Cursul valutar aplicabil

Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare.

 Cota de TVA

In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul. In situatia schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.

 Modificari in ceea ce priveste deducerea

Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare.

Cititi aici:

Reguli de aplicare pentru sistemul TVA la incasare - partea I

Reguli de aplicare pentru sistemul TVA la incasare - partea a II-a

Reguli de aplicare pentru sistemul TVA la incasare - partea a IV-a


Taguri: calculator tva  infiintare firma  contabilitate firma  consultanta fiscala  scutire TVA  TVA  cod fiscal  anaf
In cazul achizitiei unui un apartament prin ANL, daca se încheie un contract de construire cu un antreprenor, facturarea apartamentului de către acesta se poate face cu cota redusă de TVA de 5%?
Conform prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, si a completarilor aduse prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 200/2008, aceasta cota redusa... mai mult
In ce conditii se aplica cota redusa de TVA la carti?
In conformitate cu articolul 140 din Codul fiscal, cota redusa a TVA de 9% se aplica doar asupra bazei de impozitare valabila la livrarea de manuale scolare,... mai mult
Ce schimbari aduce OG privind introducerea platii TVA la incasare incepand cu 2013?
Aceasta Ordonanta Guvernamentala modifica Codul Fiscal, astfel ca, incepind cu data de 1 ianuarie 2013, contibuabilii care inregistreaza o cifra de afaceri... mai mult
Cum se factureaza avansul pentru vanzarea de cereale?
In cazul incheierii unui contract de vazare cereale in care este specificata efectuarea platii unui avans, acesta se va factura fara TVA, aplicand taxarea... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie