Prima Pagina Stiri Procedee de reducere capital social. Excludere si retragere asociat SRL
Cautare
Categorii

Procedee de reducere capital social. Excludere si retragere asociat SRL

 

Procedeele folosite pentru reducerea capitalului social sunt:

- micsorarea numarului de actiuni sau de parti sociale;

- reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;

- dobandirea propriilor actiuni urmata de anularea lor;

Daca reducerea capitalului social nu este determinata de pierderi, capitalul social mai poate fi redus prin:

- scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;

- restituirea catre asociati a unei cote-parte din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata in mod egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;

- alte procedee prevazute de lege.

Intre alte modalitati admise de lege pentru reducerea capitalului social pot fi incluse excluderea si retragerea din societate.

Excluderea unui asociat este admisa doar la societatile de persoane, societatile cu raspundere limitata si in cazul comanditatilor la societatea in comandita pe actiuni. Cazurile de excludere sunt:

- asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a angajat;

- asociatul cu raspundere nelimitata se afla in stare de faliment, sau a devenit legalmente incapabil;

- asociatul cu raspundere limitata care face acte de administrare fara imputernicire ori contravine dispozitiilor privind loialitatea, onorabilitatea etc.;

- asociatul administrator care comite fraude in dauna societatii si se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Excluderea asociatului se pronunta prin hotarare judecatoreasca, la cererea societatii sau a oricarui asociat, hotarare ce se publica in Monitorul Oficial. Asociatul exclus are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii, cat si la o parte din patrimoniul social reprezentand contravaloarea aportului depus, dar si obligatia de a raspunde de pierderi pana la data excluderii, data pana la care raspunde fata de terti pentru operatiunile facute de societate.

Retragerea unui asociat din societate este valabila pentru societatile de persoane si pentru societatile cu raspundere limitata in cazurile prevazute in actul constitutiv la infiintarea societatii, cu acordul tuturor celorlalti asociati sau prin hotararea tribunalului, supusa recursului. Drepturile asociatului retras se stabilesc prin acordul asociatilor ori de catre un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Prin OUG 2/2012 s-a prevazut si dreptul de retragere al asociatilor din societatea cu raspundere limitata in cazul in care nu sunt de acord cu operatiunile de fuziune sau divizare, primind de la aceasta contravaloarea partilor sociale. Prin aceeasi ordonanta s-a prevazut si ca societatea va fi cea care va suporta costurile de evaluare.

Capitalul social nu poate fi redus sub limita legala a capitalului social – 200 ron.


Taguri: retragere asociat  excludere asociat  reducere capital social  parti sociale  aport capital  capital social

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie