Prima Pagina Stiri Trecerea la noul plafon TVA - scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA
Cautare
Categorii

Trecerea la noul plafon TVA - scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA

 

Modificarea plafonului TVA de la 35.00 euro la 65.000 euro presupune o serie de dispozitii tranzitorii care sa reglementeze modul in care firmele pot beneficia de regimul special de scutire, in functie de perioada de referinta, pana la 30 iunie sau dupa 1 iulie. Astfel, in anul 2012 sunt aplicabile urmatoarele reguli referitoare la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 152 din Legea nr. 571/2003:

Dupa data de 1 iulie 2012, scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA poate fi solicitata in urmatoarele conditii:

a) de catre firmele inregistrate in scopuri de TVA in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012, daca nu au depasit pana la data solicitarii plafonul de 220.000 lei;

b)  de catre firmele inregistrate in scopuri de TVA anterior anului 2012, daca nu au depasit pana la data solicitarii plafonul de 220.000 lei SI daca nu au depasit plafonul de 119.000 lei in anul 2011.

 Solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1  si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila in conformitate cu prevederile art. 1561 Cod fiscal. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea. Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 Cod fiscal. Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 1562 Cod fiscal, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 1561, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform Titlului VI Cod fiscla.

!!! Prin EXCEPTIE, persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Cititi aici >>> Proiect Ordonanta de urgenta pentru

                         modificarea plafonului TVA (OUG 24/2012

                         publicata in M.OF. 384 din 7 iunie 2012)

                >>> Trecerea la noul plafon TVA - inregistrarea

                        in scopuri TVA

                >>> Noul plafon TVA va fi aplicat de la 1 iulie 2012

               

 


Taguri: anaf  cod fiscal  TVA  scutire TVA  consultanta fiscala  contabilitate firma  infiintare firma
TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie... mai mult
TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie