Prima Pagina Alte Servicii Regulament de ordine interioara actualizat 2013
Cautare
Categorii

Regulament de ordine interioara actualizat 2013

Regulamentul de ordine interioara (ROI)  stabileste cadrul general privind disciplina muncii in firma, ca o necesitate evidenta pentru derularea, in conditii optime, a activitatii interne a firmei. Inainte de intrarea in vigoare a actualului Cod al muncii, pentru regulamentul intern se utiliza denumirea de regulament de ordine interioara.  Sub influenta legislatiei franceze s-a schimbat denumirea regulamentului de ordine interioara in regulament intern

Unul dintre avantajele legislatiei muncii este flexibilitatea pe care o confera in ceea ce priveste reglementarea de la caz la caz a unor aspecte privind organizarea locului de munca si adaptarea si personalizarea Codului Muncii la conditiile concrete ale fiecarei companii. Nu exista firme identice si deci o legislatie prea stricta nu ar putea surprinde destul de nuantat toata problematica aferenta fiecarui caz in parte. De aceea, foarte multe aspecte lasate nereglementate de lege trebuie reglementate local, prin Regulamentul de Ordine Interioara (ROI), care, de altfel, este o obligatie legala, indiferent de marimea unei firme sau de domeniul sau de activitate.

Conform noului Cod al Muncii (Art. 246), "(1) Intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului cod. (2) In cazul angajatorilor infiintati dupa intrarea in vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data dobandirii personalitatii juridice". Dincolo de obligatia legala a constituirii ROI, mai important de subliniat sunt beneficiile pe care un astfel de normativ le aduce in firmele care inteleg sa il implementeze. Multi cred ca nu va fi decat o alta serie de norme si reglementari menite sa conditioneze si sa limiteze flexibilitatea. In fapt, ROI este exact un instrument puternic de clarificare organizationala, atat pentru salariati, cat si pentru management, in beneficiul ambelor parti. Scopul ROI este sa acopere acele segmente lasate libere de lege si sa stabileasca solutii si reguli de rezolvare a unor situatii altfel potential conflictuale. Cu cat este mai clar, cu atat este mai benefic.

Legea prevede intocmirea regulamentului intern prin consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor (Art. 241 "Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz"). Totusi, cati dintre angajati cunosc insa, acolo unde lucreaza, Regulamentele de Ordine Interioara? De exemplu, art. 243 al Codului Muncii prevede ca:

"(1) Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.

(2) Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator.

(3) Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.

(4) Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului".

Daca aceste precizari ale Codului Muncii nu sunt aplicate, oricand un angajat isi poate justifica o neglijenta sau o greseala prin argumentul ca nu a fost corespunzator instruit.

Regulament de ordine interioara 2013

Intre 1-10 angajati -149lei;    Intre 11-20 angajati - 199lei;   Peste 21 angajati - 5lei/angajat

Vizualizeaza aici Noul Regulament de Ordine Interioara


Taguri: regulament de organizare si functionare  codul muncii  codul cor  rof  roi  regulament de ordine interioara  fisa protectia muncii  fisa postului

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie