Prima Pagina Stiri Proiect de ordin pentru aprobarea formularului 097 - partea I
Cautare
Categorii

Proiect de ordin pentru aprobarea formularului 097 - partea I

Prin Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 a fost reglementat sistemul TVA la incasare, prin care exigibilitatea taxei se amana pana la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, in conditiile prevazute de lege. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea  modelului si continutului formularului (097) "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare".

Proiectul de ordin si anexele le gasiti in sectiunea Utile, alaturi de alte informatii. 

Cine si in ce conditii depune notificarea

1. pentru intrarea in sistem

a) Potrivit dispozitiilor art. 156^3 alin. 11 din Codul fiscal, persoanele impozabile care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.  Aceste persoane aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei dea doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul.

b) Pentru anul 2013, prin art. II din Ordonanta Guvernului nr. 15/2012, au fost stabilite, dispozitii tranzitorii in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, de catre anumite categorii de persoane impozabile. Astfel, persoanele impozabile a caror cifra de afaceri, realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca urmeaza sa aplice sistemul TVA la incasare, incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

2. pentru iesirea din sistem

Potrivit dispozitiilor art. 156^3 alin. 12 din Codul fiscal, persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care depasesc in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, in vederea schimbarii sistemului aplicat.

Considerand aceste prevederi legale, a fost necesara elaborarea formularului 097 "Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare", pentru a fi depus de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in vederea notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Proiectele de acte normative, initiate de ANAF, sunt facute publice pe site-ul institutiei la adresa  www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenta decizionala. De asemenea, acestea pot fi consultate la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul in str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti. 


Taguri: calculator tva  infiintare firma  contabilitate firma  consultanta fiscala  scutire TVA  TVA  cod fiscal  anaf
Platitor de TVA sau Neplatitor de TVA?
Aceasta este o decizie foarte importanta avand in vedere cota de tva de 24%. Dupa infiintarea unui SRL/PFA/II/IF veti putea opta pentru a fi Platitor de TVA... mai mult
noul plafon TVA
Am inteles ca s-a marit plafonul dupa care o firma devine platitoare de TVA. De cand este in vigoare aceasta hotarare si se aplica la cifra de afaceri de anul... mai mult
noul plafon TVA
Potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene, Romania este autorizata pentru a mari plafonul de scutire in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata... mai mult
In ce conditii se aplica cota redusa de TVA la carti?
In conformitate cu articolul 140 din Codul fiscal, cota redusa a TVA de 9% se aplica doar asupra bazei de impozitare valabila la livrarea de manuale scolare,... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie