Prima Pagina Stiri Rambursarea TVA - partea a III-a
Cautare
Categorii

Rambursarea TVA - partea a III-a

 

Important! Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare prin care se solicita rambursarea unor sume mai mici sau egale cu 10.000 lei sunt considerate, in mod automat, cu risc fiscal mic si se solutioneaza prin emiterea deciziei de rambursare in termen de maxim 5 zile de la data depunerii decontului. Astfel, societatile care depun deconturi de TVA cu optiune de rambursare pentru o suma mai mica sau egala cu 10.000 lei nu vor mai fi supuse unui control fiscal anticipat. Mai concret, deconturile cu sume negative intre 5.000 si 10.000 lei cu optiune de rambursare sunt considerate ca avand risc fiscal mic. Asadar, pentru acestea, restituirea TVA este acordata automat prin emiterea Deciziei de rambursare, fara a se mai efectua controlul fiscal anticipat.

Cu toate acestea, este bine sa aveti in vedere faptul ca, potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala, aceasta decizie de rambursare este emisa sub rezerva verificarii ulterioare. Cu alte cuvinte, chiar daca v-a fost restituita valoarea TVA solicitata la rambursare in conditiile descrise anterior, autoritatile fiscale au dreptul de a reveni asupra deciziei de rambursare pana la implinirea termenului de prescriptie sau ca urmare a inspectiei fiscale efectuate in cadrul termenului de prescriptie: "Decizia de rambursare emisa de compartimentul de specialitate este decizie sub rezerva verificarii ulterioare, potrivit art. 90 din Codul de procedura fiscala, cu exceptia sumelor pentru care s-a emis decizia de rambursare pe baza deciziei de nemodificare a bazei de impunere".

Perioada in care inspectia fiscala va efectua controlul ulterior in cazul rambursarilor de TVA atat pentru contribuabilii mici, cat si pentru cei mijlocii si mari s-a prelungit de la 2 la 4 ani.

Sumele negative de TVA cuprinse in deconturile cu sume negative de TVA depuse de persoanele impozabile care solicita anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA sau pentru care organele fiscale anuleaza din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA se restituie, potrivit procedurii generale de restituire, aprobata prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, numai in urma efectuarii inspectiei fiscale.

Pentru cresterea operativitatii in procedura restituirii TVA, prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.017/2011 a fost instituita posibilitatea emiterii Deciziei de rambursare a TVA pentru deconturi cu sume negative de TVA incadrate la risc fiscal mare fara inspectie fiscala pentru TVA care provine din perioade fiscale pentru care taxa a fost deja supusa inspectiei fiscale si a fost emisa o decizie privind nemodificarea bazei de impunere pentru acest impozit.

Daca intreaga suma negativa de TVA solicitata la rambursare sau doar parte din ea provine din perioade pentru care TVA a fost supusa inspectiei fiscale si a fost emisa o decizie de nemodificare a bazei de impunere, organul fiscal competent emite Decizia de rambursare a TVA prin care se aproba rambursarea de TVA aferenta perioadelor si sumelor respective, urmand ca taxa solicitata la rambursare din perioade neverificate sau verificate, dar pentru care nu s-a emis decizie de nemodificare a bazei de impunere, sa faca obiectul inspectiei.

 

Rambursarea TVA - partea I

Rambursarea TVA - partea a II-a


Taguri: calculator tva  calculator de taxe  semnatura digitala  impozit  contabilitate firma  infiintare firma  anaf  cod fiscal  consultanta fiscala
TVA
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie... mai mult
TVA
O firma din Romania platitoare de tva, emite o factura de servicii juridice catre un client din Austria, care are cod valid de TVA, Carui art.din Codul fiscal... mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie


Ultimele pagini vizualizate
1. Rambursarea tva partea a iiia