Prima Pagina Stiri Propunere de act normativ: taxe si tarife unice pentru inregistrare firme sau PFA - Partea I
Cautare
Categorii

Propunere de act normativ: taxe si tarife unice pentru inregistrare firme sau PFA - Partea I

UPDATE !!!

Proiectul a fost adoptat prin HG 902/2012 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, publicata in Monitorul Oficial nr. 667 din 24 septembrie 2012 si care se va aplica incepand cu 23 noiembrie 2012.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

In temeiul articolului 6 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica Proiectul de Hotarare a Guvernului  privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale. Proiectul propune aplicarea de taxe unice pentru operatiunile de inregistrare in registrul comertului. Acestea au fost determinate prin insumarea contravalorii serviciilor prestate pentru un fiecare tip de inregistrare in registrul comertului. In taxele unice propuse sunt incluse si comisioanele pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale pentru alte institutii.

Cadrul legal intern si angajamentele internationale asumate de autoritatile romane, impun integrarea Oficiului National al Registrului Comertului in Sistemul National Electronic de Plata on-line a taxelor si impozitelor (SNEP), ca institutie ce presteaza servicii publice, pentru care percepe taxe sau tarife, dupa caz. Sistemul de plata on-line este bazat pe taxe si tarife unice, ori actualul mecanism de taxare a serviciilor prestate de oficiile registrului comertului se fundamenteaza pe taxe si tarife diferentiate, al caror cuantum final se obtine prin insumarea taxelor aplicabile diverselor operatiuni efectuate.

Urmare analizelor efectuate asupra alternativelor posibile de taxare a operatiunilor de inregistrare in registrul comertului, s-a apreciat ca singura varianta care permite aplicarea unei taxe unice, fara costuri suplimentare pentru comercianti, dar si fara reducerea veniturilor la bugetul de stat, este taxarea operatiunilor de inregistrare in functie de tipul solicitarii. Acelasi principiu s-a aplicat si la determinarea tarifelor unice de furnizare a informatiilor din registrul comertului computerizat.

Cat va costa infiintarea SRL sau infiintarea PFA / II / IF ?

Inregistrarea unei persoane juridice in registrul comertului va costa 250 de lei, operatiune ce cuprinde mai multe operatiuni necesare la infiintare SRL: autorizare constituire, inmatriculare, autorizare functionare prin declaratie pe proprie raspundere. In mod asemanator, inregistrarea in registrul comertului a unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori familiale se va taxa cu 90 de lei, solicitarea cuprinzand urmatoarele operatiuni de la infiintare PFA / II / IF: inmatriculare, autorizare funcÈ›ionare prin declaraÈ›ie pe proprie raspundere.

Cererile de mentiuni simple, cum ar fi cererea de verificare disponibilitate/rezervare denumire firma sau cererea de verificarea disponibilitate/rezervare emblema vor costa 45 de lei, indiferent ca se refera la persoane juridice, PFA sau inreprinderi familiale ori individuale. Tot o taxa de 45 de lei se va percepe si pentru cererile de depunere si mentionare acte, cererile de radiere sau cererile de eliberare certificat constatator si extras de registru. Pentru cererile de mentiuni complexe, cu 2 sau mai multe operatiuni, depuse de persoanele juridice, taxa va fi de 220 de lei.

In ceea ce priveste incasarea tarifelor pentru publicarea in Monitorul Oficial a actelor modificatoare ale actelor constitutive, si incasate prin Oficiul National al Registrului Comertului, se percepe un tarif de 104 lei/pagina de manuscris (maxim 2.000 de caractere), tariful final fiind stabilit functie de numarul de pagini. Pentru publicarea rezolutiilor de autorizare si functionare a societatilor comerciale, tariful de publicare in Monitorul Oficial este unic, respectiv de 31,5 lei.

Proiectul de ordin lansat in dezbatere publica pe portalul Ministerului Justitiei stabileste tarife unice si pentru furnizarea informatiilor din registrul comertului computerizat. Taxele si tarifele unice le gasiti in sectiunea Utile.


Taguri: taxe registrul comertului  intreprindere familiala  intreprindere individuala  pfa  infiintare srl  infiintare firma
Ce documente sunt necesare la infiintarea unui SRL?
Ce documente sunt necesare la infiintarea unui SRL? mai mult

Comanda
telefonic
0244.55.00.11
0732.22.33.55
Sondaj de opinie